You need Flash Player
You need Flash PlayerStomaNews

Dintele biologic
2 noiembrie 2008

Clinica noastra

Institutul francez de Cercetari in Odontologie a consacrat recent un colocviu celulelor suse si posibilei lor folosiri pentru crearea unui "dinte biologic". Mai simplu spus, pentru regenerarea tesuturilor dentare. Informatia a aparut recent intr-un articol publicat in Le Figaro.

Fabricarea unui dinte complet, viu, vascularizat si conectat prin legaturi nervoase la sistemul nervos central ar putea insemna renuntarea la actualele implanturi, coroane si aparate dentare, Pentru a crea un dinte din nimic, doctorul Henry Magloire de la Institutul de Genomica Functionala din Lion spune ca trebuie reconstituite etapele dezvoltarii embrionare a unui dinte, respectiv crearea pulpei, dentinei, smaltului, parodontiului... Celulele suse ar putea permite repararea dentinei (substanta dura, care, la fel ca un scut, protejeaza dintele) si facilitarea cicatrizarii leziunilor pulpei dentare provocate, de exemplu, de un traumatism.

In prezent este posibila realizarea unui dinte complet de rozatoare, plecand de la celule suse din pulpa dentara. Celulele din pulpa dentara au capacitatea de a se diferentia in diferite tipuri: in celule care fabrica dentina, smalt etc. Celulele diferentiate sunt puse la cultura, apoi injectate sub foma unui cocteil intr-un recipient de forma dintelui. Aceste celule pot fi transplantate doar dupa ce au ajuns la o anumita dimensiune. Trebuie spus ca pentru obtinerea celulelor suse dentare este nevoie de un numar foarte mare de celule. Dar obstacolul cel mai dificil consta in faptul ca, la om, procesul de formare a smaltului se opreste din faza dintilor de lapte, dintii definitivi fiind deja pregatiti sa iasa cu propriul smalt. Recent, cercetatorii au luat in calcul si celulele suse din maduva osoasa, usor de izolat, de obtinut in cultura si de diferentiat in celule dentare care ar putea fi folosite la obtinerea dintelui biologic. Această metoda ar fi mai rapida si cu un randament mai bun decat folosirea bancilor de dinti de lapte.

Profesorul doctor Alexandru Bucur, seful Clinicii de Chirurgie maxilo-faciala a Spitalului "Prof. Dr Dan Theodorescu", este de parere ca biologia genetica va furniza in continuare multe surprize. Specialistul roman este increzator ca, daca se doneaza organismul intreg, dar si organe, de ce nu s-ar putea obtine si dintele biologic.

Sursa: Jurnalul National

Scroll upScroll down
Scroll handle
Contact
021.634.16.16
0726.336.118
Localizare